Calypso – Dag #120 – Vila Real de Santo Antonio – Visited!

Vila Real de Santo Antonio ligt aan de grensrivier met Spanje. De Rio Guadiana is een paaigebied voor vissen met ook in de baai veel vissen.

De Rio Guadiana is de grens tussen Spanje en Portugal
De Rio Guadiana is de grens tussen Spanje en Portugal

Om de claim op de visgronden en de status van de Rio Guadiana als grensrivier te bekrachtigen werd er door de Portugezen een stadje gesticht.
In 1755 vernietigde een Tsunami dit stadje. De Tsunami was het gevolg van de aardbeving die ook Lissabon grotendeels in puin legde.
In 1773 werd besloten om een compleet nieuw stadje te bouwen.

Het stadje was makkelijk uitbreidbaar
Het stadje was makkelijk uitbreidbaar

De Markies van Pombal pakte dit op zoals hij dit ook met de heropbouw van Lissabon gedaan had. Met deels prefab gebouwen werd het stadje in 2 jaar gebouwd.

Calypso out of range richting Golf van Biskaje

Pieter en Kees gaan de Golf van Biskaje over
Pieter en Kees gaan de Golf van Biskaje over

Het besluit is genomen… de weersvoorspelling laat de komende vier dagen een mogelijkheid zien om de Golf van Biskaje over te steken. Zeker spannend want het weerbeeld verandert nog al eens:) Het kan dus ook zijn dat we in Brest een tussenstop maken:)

Het betekent ook, geen bereik tot in Brest over anderhalve dag of in La Coruna over een dag of vier… Ahoy!

Dag #2 Calypso over de grens.. Nieuwpoort

Nieuwpoort in zicht!
Nieuwpoort in zicht!

Dag #2 Roompotsluis – Nieuwpoort (BE), beetje bumpie maar na 55NM lekker in de haven:) Morgen minder wind maar uit ruime hoek voor 160NM naar Isle of Wight (EN). Dat betekent wel kanaal oversteken en nachtzeilen met… thermo ondergoed:) NL ligt nu echt achter ons:)

Laatste sluis op weg naar Middenlandse Zee
Laatste sluis op weg naar Middenlandse Zee
VVW Nieuwpoort is gastvrij:)
VVW Nieuwpoort is gastvrij:)

Anti-fouling zit er weer op.. bijna te water!

Anti-fouling aanbrengen met Rik.. bijna te water.
Anti-fouling aanbrengen met Rik.. bijna te water.

De Calypso gaat 25 maart weer het water in… hoog tijd dus dat er anti-fouling op gaat. En met de weersverwachtingen deze week… was het een gaatje zoeken… en hulptroepen inschakelen. Continue reading “Anti-fouling zit er weer op.. bijna te water!”

Wickie? Help! Jessica kan het, ontdopen is een vak.

Een beetje moeilijk onderwerp… de naamsverandering van een boot. Het lijkt de goden verzoeken, en dat is nu juist het laatste wat je wilt! Het antwoord is respectvol ontdopen. De goden bedanken voor bewezen diensten, je verplaatsen in de gevoelens van de goden, de juiste stappen, in het juiste ritme. Ja, het voelt als lopen op eieren.
Althans in het begin dan. Naarmate we ons in Wickie verdiept hadden en in de bijbehorende goden.. vielen de puzzelstukjes in elkaar. Wickie. Wickie de viking. We hebben het hier niet over Zeus maar over Buri, Ymir, Thor, Odin en de hele clan. Geen figuren om met stroop te lijmen.

Ontdopen is net zoals dopen een voorrecht voor het vrouwelijke geslacht. En in het geval van Wickie, en haar viking-goden, moest het een krachtige vrouw zijn. Niet eentje waar je omheen kan. En zeker niet met een flauw bubbel-drankje als champagne. Vikingen zijn geen mietjes. Uiteindelijk kwamen wij tot een goddelijke combinatie van Jessica en Finse Wodka, daar kun je de oorlog mee winnen. Wanneer jessica je bedankt, dan meent ze dat ook, warm, hartelijk en duidelijk. Finse wodka zegt daarbij ook waar het op staat, geen blusmiddel maar een ontsmettingsmiddel. En zo geschiedde.

Jessica ontloopt Wickie.
De vikinggoden werden bedankt voor hun bescherming.

“ik verzoek u Wickie te laten gaan… met onmetelijke dank voor de veilige havens, bezworen stormen, gunstige stromen, heldere sterren en goede winden.. die herinnering blijft..”

Aldus een kordate en tegelijk zichtbaar geëmotioneerde Jessica.. En toch, het voelde goed zo. Wellicht de beste graadmeter of de goden goed gestemd zijn. En uiteraard hebben we er zelf ook alles aan gedaan om de stemming er in te houden!

Wickie ontloop borrel.
Finse godendrank maakte dat alles klopte.