Zeiljacht Calypso – Introductie

Zeiljacht Calypso ontleent haar naam aan de Griekse mythische figuur die Odysseus jarenlang weet vast te houden op haar eiland Ogygia.

Oddyseus

Calypso blijft achter.
Calypso blijft alleen achter na het vertrek van Odysseus.

Calypso woont daar in een prachtige grot is onsterfelijk en een eeuwige schoonheid. Oddyseus verlangt uiteindelijk toch naar zijn vrouw Peneloppe op Ithakka. Zijn beshermheilige Athena dringt bij Zeus aan om van Calypso te eisen dat ze haar verleiding staakt en Oddyseus laat gaan. Wat uiteindelijk ook gebeurt.

Schipper Pieter en Yvonne

Yvonne en Pieter
De bemanning van Zeiljacht Calypso.

Het is geen toeval dat Zeiljacht Calypso met schipper Pieter van Hulten het ruime sop kiest. Calypso heeft hem verleid.. en ook hij heeft thuis een eeuwige mysterieuze schone, Yvonne op het eiland Breda.. en hij verlangt naar haar.  Andere eigenaardigheid is dat zijn vorige zeiljacht de naam Gaia droeg, eigenlijk de oermoeder van Calypso.

Jaques Yves Cousteau

Jacques Yves Cousteau
Jacques Yves Cousteau voer met zijn onderzoeksschip Calypso.

Calypso betekent ook de verborgene en staat ook voor een stuk mysterieusheid die nieuwgierigheid oproept. Het onderzoeksschip van Jacques Yves Cousteau droeg eveneens de naam Calypso en onderzocht de mysteries van de zee. Zeiljacht Calypso wil die nieuwsgierigheid in ere houden.

Bestemming Ogygia
Hoewel het verhaal mythisch is, wordt gezegd dat het huidige eiland Gozo in Malta de grot van Calypso herbergt. De grot kijkt uit over Ramla Bay. Dit wordt één van de belangrijke bestemmingen voor zeiljacht Calypso. Zeiljacht Calypso gaat naar huis. Hoe leeft de mythe voort op dit eiland? Wat is er van terug te vinden? Hoe gaat de reis zijn beslag krijgen? Volg het op www.zeiljachtcalypso.nl