Calypso – dag #148-151 – Golf van Biskaje – Muxia – Aber Wrac’h

Land in zicht - Phare de L'ile Vierge - Finisterre - Bretagne

Dinsdag-ochtend vertrekken we vanuit Muxia (Spanje / Galicie) met 385NM voor de boeg naar Aber Wrac’h (Frankrijk / Bretagne). Er is minder wind voorspeld dan op de heenreis dus heb ik 20 liter extra diesel ingeslagen. Met een totaal van 80 liter is dit genoeg voor 75% van de oversteek. Met name de eerste dag blijft de wind weg, een zonnetje maakt veel goed langs de Costa da Morte.
We zien zelfs walvissen in de verte hun adem uitblazen, kleine stoomwolkjes uit donkere ruggen. Een paar keer met vin en een keer zonder rugvin…

Mijn eerste Walvis in zicht
Mijn eerste Walvis in zicht

Ook zoeken we nog even naar (sporen) van de Queen Colleen II, een canadees zeiljacht dat al een paar dagen gezocht wordt door de kustwacht. Misschien is het gewoon ergens anders heen gevaren.. maar toch…
In de avond kunnen we gelukkig zeilen maar in de nacht valt de wind weer weg. Jeroen pakt de eerste nacht shift en laat mij lekker uitslapen tot de wind weer aantrekt. Wat volgt is echt heerlijk zeilweer! Tot de regen komt en de wind tot 23 knopen aantrekt.

Een proost op de jarige Yvonne
Een proost op de jarige Yvonne

Gelukkig hebben we om 1300uur nog een afspraak met Yvonne om even op haar verjaardag te proosten. Reden om lekker even in de kajuit te gaan zitten, uiteraard met een Lang zal ze leven:)
In de middag doet Jeroen nog een poging om de Calypso te laten zinken door het toilet niet goed af te sluiten… ik kom er op tijd achter:) Er staan bijna drie emmers water in de boot.

Jeroen laat de Calypso bijna zinken
Jeroen laat de Calypso bijna zinken

Wanneer we I’le D’Ousant naderen ligt Jeroen te slapen. Na nog 30NM zien we de vuurtoren en uiteindelijk lopen we in de ochtend iets na 11:00uur de haven van Aber Wrac’h binnen. Helemaal top dat Jeroen mee is gegaan op deze woelige baren!

Fijn dat Jeroen mee gegaan is; dank!
Fijn dat Jeroen mee gegaan is; dank!

Author: Pieter@zeiljachtcalypso.nl

Sinds 2016 vaart Pieter van Hulten samen met Yvonne Dirven en hond Dapper met hun zeiljacht Calypso in de Nederlandse Delta.

4 thoughts on “Calypso – dag #148-151 – Golf van Biskaje – Muxia – Aber Wrac’h”

  1. Fijn hoor met die gelegenheidsbemanning om jou te vergezeilen…top gedaan, Jeroen ?. En nog even, schat, dan is de thuishaven weer in zicht. Kijk ik naar uit..?

  2. en toch en toch, weer heel blij met de geslaagde overtocht. Deze overtocht geen 2 zoons te verliezen !!!
    Niettemin was de spanning niet minder hoor Jeroen. Ook wij zijn blij dat jij (al kennen we jou niet ? ) erbij was hoor en Pieter extra ondersteuning hebt gegeven. Klasse, gelukkig had je genoeg pillen bij je,
    bedankt. Pietje weer een leuke reportage wij genoten weer, nu op naar huis, goede vaart. En tot gauw. doei doei.

Leave a Reply